O autorze
Polski Związek Piłkarzy powstał 28 lutego 1997 roku. W marcu 1998 roku, podczas kongresu Międzynarodowej Federacji Związków Zawodowych Piłkarzy w Tel Awiwie, PZP został pełnoprawnym członkiem FIFPro. Organizacji oficjalnie uznanej jako społeczny partner w negocjacjach na temat wszelkich zmian dotyczących statusu, praw i obowiązków piłkarza. Głównymi celami PZP są propagowanie i obrona praw piłkarzy, a także reprezentowanie i promocja interesów zawodowych piłkarzy w organach jurysdykcyjnych PZPN i Ekstraklasy S.A. (www.pzp.info.pl)

Zaufajcie polskim piłkarzom!

Polska piłka ewidentnie ma kolejny olbrzymi problem. Jeżeli już w niższych ligach kluby wolą postawić na cudzoziemców, a nie na młodych Polaków to trzeba sobie zadać pytanie dokąd to wszystko zmierza?

Wystosowaliśmy dziś kolejne zapytanie do Polskiego Związku Piłki Nożnej, gdyż sytuacja nas ta w istocie niezwykle niepokoi.

Bez wątpienia wsparcie krajowych drużyn afrykańskimi piłkarzami, stanowi atut dla klubów w sferze finansowej, pozwalając - z racji niewygórowanych oczekiwań zawodników - na ograniczenie wydatków, nie mniej jednak w skrajnych wypadkach niemal całkowicie zamyka drogę kariery młodym polskim zawodnikom.

Doskonałym przykładem tego typu działań jest sytuacja panująca w trzecioligowym klubie LZS Piotrówka, gdzie w rundzie jesiennej sezonu 2011/2012 grało aż 9 Afrykańczyków (obecnie pięciu), a władze klubu nie wykluczają oparcia całego składu zespołu na zawodnikach z Czarnego Lądu. Sytuacja ta jest o tyle kontrowersyjna, iż klub ten do niedawna poważnie rozważał przejęcie niewydolnego finansowo Ruch Radzionków i udział w rozgrywkach I ligi piłki nożnej.

Polski Związek Piłkarzy wielokrotnie, niestety póki co bez rezultatu, zwracał uwagę władz Polskiego Związku Piłki Nożnej na pilną potrzebę uregulowania tych kwestii i jednoznacznego ustalenia kryteriów dotyczących zatrudniania zawodników cudzoziemców w polskich klubach piłkarskich. Z niepokojem odbieramy, iż Zespół do spraw Dialogu Społecznego utworzony przy Polskim Związku Piłki Nożnej, który jako jeden z priorytetów zakładał unormowanie tych zagadnień, póki co nie poczynił w tym kierunku żadnych starań. Niestety bez kompleksowych rozwiązań systemowych dotyczących ogółu klubów poszczególnych klas rozgrywkowych, przeciwdziałanie praktykom analogicznym do stosowanych przez LZS Piotrówka, nie jest możliwe.

Raz jeszcze apelujemy do władz Polskiego Związku Piłki Nożnej o rozsądek i niezwłoczne unormowanie statusu zawodników cudzoziemców, w tym określenie warunków występowania przez nich w brawach polskich klubów. Kolejne lata zwłoki w tym obszarze mogą bowiem doprowadzić do nieodwracalnych następstw, a wręcz całkowitego upadku procesu kształcenia polskiej młodzieży, na której powinniśmy budować potencjał naszego narodowego piłkarstwa.